Köttbullar med potatismos och Svenska lingon

Ingredienser

4 Personer

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 msk + 2 msk smör
  • 2 msk grov skånsk senap från Björnekulla
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm mald kryddpeppar

Potatismos

  • 1 kilo mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • Svenska gurkor från Björnekulla
  • Svenska lingon från Björnekulla

Gör så här:

1.

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och stöt potatisen med potatisstöt tillsammans med mjölk, grädde och smör. Vispa till ett slätt mos med elvisp. Krydda med salt och peppar.

2.

Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Blanda lök, senap, grädde, ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla ca 5 min. Tillsätt färsen och blanda till en jämn färssmet. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar.

3.

Rulla färsen till små köttbullar och stek runtom i 2 msk smör ca 10 min.

4.

Servera köttbullarna med mos, Björnekullas Svenska lingon och Svenska inlagda gurkor.