
Jens Spendrups älgfärsbiffar med svensk gurka
4 personer
Ingredienser:
Älgfärsbiffar:
- 1/2 kg älgfärs
- 1 msk smör för stekning
- 1 msk fransk senap
- 1 msk ströbröd
- 1/2 hackad lök
- torkade enbär
- 1,5 dl mörkt öl
- peppar och salt
Spendrupsås:
- 1 msk smör
- 1 tsk vetemjöl
- 1 tärning oxbuljong
- 1 1/2 dl mörkt öl
- några droppar vitvinsvinäger
- några droppar citronsaft
- 1 tsk messmör
Tillbehör:
- Svenska gurkor från Björnekulla
Gör så här:
- Biffarna: Lägg alla ingredienser, förutom köttfärsen, i en bunke och blanda till en smet med hjälp av en mixer.
- Blanda därefter ner köttfärsen i smeten med hjälp av en slev.
- Forma 4-5 biffar med våta händer och stek dem gyllenbruna i smör.
- Såsen: Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet med en visp.
- Vispa ner öl och buljongtärning och värm upp.
- Smaka av såsen med vinäger, citronsaft, messmör och eventuellt peppar och salt.
- Servera gärna biffarna med potatismos, Björnekullas svenska gurkor och gröna ärtor.
Recept från Mitt Kök